Klassisk renovering Hälsingegård

Renovering av Hälsingegård från 1800-talet i gammal stil med de rätta detaljerna.

Renovering i gammeldags stil med höga socklar och furugolv.

Fakta

Beskrivning:
Totalrenovering av nedervåning på 120 kvm med mål att ta fram husets ursprungliga karaktär och att ge Hälsingegården stolthet och rättvisa efter en modernisering som skett i samband med brand år 1998.

Utifrån ägarnas önskemål har planlösningen gjorts om samtidigt som vi byggt ett klassiskt lantkök med bra arbetsytor, utsikt från diskbänken och en ny murad vedspis. Den gamla sidoentrén är ombyggd till ett walkin-skafferi och den nya entrén centrerad på huset med platsbyggd förvaring och spegeldörrar in till de båda vardagsrummen.

Omfattning:

  • Ny planlösning i klassisk stil för sekelskiftet

  • Isolering, golvvärme, vatten och avlopp

  • El med gammaldags uttag och spotar i tak

  • Vitpigmenterat furugolv och hög sockel med skurklossar

  • Spegelpaneler och platsbyggda förvaringar

  • Rutigt golv i kalksten och handgjorda spegeldörrar

Upphandlingsform:
Totalentreprenad

Arbetet utfört:
2023

Pia Ohlson har renoverat sitt hus i gammaldags traditionell stil för Hälsingland.

Om att vårda själen av sitt barndomshem

Hälsingegården “Svens” i Freluga är Pia Ohlsons barndomshem. Hit flyttade hon med sina föräldrar 1977 och har sedan dess bott kvar i samma hus och samma sovrum som då.

– Jag och Björn provade att byta sovrum en gång, men vi kom snabbt på att vi trivdes bättre i det gamla, så då flyttade vi tillbaka igen, fnissar Pia.

Björn Ohlson, är själv född på landet utanför Söderhamn och har alltid ägt och arbetat med skog. Här på Svens har de tillsammans skapat en trygg och kreativ bas för sig själva och deras respektive två & tre barn som nu är utflugna.

Mycket i huset andas byggnadsåret 1862, en del är gamla detaljer som finns kvar men det mesta är nytillverkat av lokala snickare och hantverkare som tillsammans med Johansson & Karlsson Bygg har förvandlat Pia och Björns vision till verklighet.

Tidigare brand- och rökskada

År 1997, innan Pia hade tagit över gården blev huset brand och rökskadat skadat. Vid återställandet av nedervåningen tog hennes föräldrar chansen att förverkliga en dröm om ett modernt hus.

– Det var ju så på den tiden, man tog inte samma hänsyn till husets ursprung då. Dom ville ha ett modernt hus med öppna ytor och pool, och så blev det.

Rätt tid att renovera

Pia och Björn är nu på den plats i livet då det finns tid och utrymme att se sig omkring och reflektera. Lusten kring att renovera och återställa har vuxit fram.

– Det är inte förrän nu vi har sett framför oss hur vi ville göra det. Vi ville försöka att återställa huset, förvärvet av vår andra Hälsingegård, Gästgivars, har gett oss kunskapen och nyfikenheten för att göra det på rätt sätt.

Pia berättar att huset är “ett snällt hus” och att det känns som att det blev tacksamt för renoveringen och att få själen tillbaka.

Gammaldags vitrindörr med bröstpanel och schablontapeter.

Inspiration från Världsarvet Gästgivars i Vallsta

Hälsingegården Gästgivars som är en av de sju världsarvsgårdarna i Hälsingland förvärvades av Pia och Björn Ohlson vid köpet av ett skogsskifte 2012.

Det gamla gästgiveriet med anor från 1700-talet är en mycket välbevarad Hälsingegård som paret har rustat på ett respektfullt och varsamt sätt.

– Att rusta Gästgivars tillsammans med så många kunniga hantverkare och experter inom byggnadsvård och Hälsinglands inredningskultur har gett oss så mycket både kunskap och nyfikenhet, berättar Pia.

Det var restuareringen av Gästgivars som gjorde att Pia och Björn började se Pias barndomsgård med andra ögon och förstod hur renoveringen skulle behöva göras för att få tillbaka husets själ och karaktär efter moderniseringen.

Reproducerade schablontapeter

På Gästgivars finns bland annat många magiskt vackra schablontapeter. 2019 valde Björn och Pia att ta skapa nya schabloner och ta tillbaka produktionen på en av dessa. 2022 återskapade man ännu en tapet. Dessa finns tapetserade i det nyrenoverade husets två vardagsrum. Tapeterna finns också att köpa endast på Världsarvet Gästgivars.

Schablontapeterna är bara en av många detaljer där man har plockat inspiration från Gästgivars till sitt eget hus. Skurklossar och andra finsnickerier är ett annat.

Finsnickeri med platsbygda detaljer

Platsbyggda förvaringar och replikationer av husets originaldörrar var en uppgift perfekt för finsnickaren Janne Brickman som också är bosatt i samma by. För att sy ihop allt detta med ny planlösning, ett modern kök, platsbyggda förvaringar och flera rum med spegelpaneler var det viktigt att hitta en snickare med rätt känsla för detaljer.

– Anders Berggren vår favoritsnickare, vi vet hur noggrann och duktig han är med snickeridetaljerna så vi ville att han skulle utföra arbetet. Anders jobbar på Johansson & Karlsson Bygg så då blev det dom som fick hela uppdraget, säger Björn.

Björn & Pia Ohlson har renoverat sin Hälsingegård i gammal stil.

“Vi har en favoritsnickare och han jobbar på Johansson & Karlsson Bygg så valet av byggfirma var enkelt för oss.

På det sättet kunde vi känna oss trygga med att att få rådgivning i alla beslut tillsammans med en unik förståelse för viktigt detaljarbetet är för at uppnå rätt känsla i ett hus som det här.”

Svart spis och spiskåpa i lantligt kök med marmorbänk och panel på väggarna.

Gammaldags estetik med moderna funktioner

Ny isolering och vattenburen golvvärme gör de nya furugolven riktigt behagliga. Det har varit viktigt genom hela renoveringen att varje beslut blir rätt, rätt för huset men också rätt för Pia och Björn.

– Vi har all respekt för byggnadsvård men det har också varit viktigt för oss att blanda den gamla estetiken med moderna funktioner så som golvvärme och kodlås, menar Pia.

Mest nöjd är Björn med spolfunktionen på den nya kökskranen.

Ny murad vedspis

Vedspisen har man låtit mura upp helt ny i köket med en vit klassisk spiskåpa, den värmer nedervåningen bra och den har också använts för matlagning. Den elektriska induktionshällen “Lofra” är också handgjord, men i en betydligt modernare variant från Italien. Den svarta spisen är verkligen ett smycke och smälter fint in i den gammalsvenska miljön med vred och handtag i mässing.

Skräddade snickerier möter nytt

Kökstaket är ett annat exempel där dåtid möter nutid med de integrerade spotarna i panel av pärlspont.

– Vi tog ett aktivt beslut att inte måla med linoljefärg trots att det kanske borde ha varit så. Torktiden gör den svår att arbeta med och vår långa renovering skulle bli ännu längre.

I köket har man både målat och målat om panelen för att hitta rätt ton till köket som kommer från Marbodal.

– Det klart att man kanske skulle ha valt ett platsbyggt kök också, men vi bestämde oss för att funktionen får gå först och Marbodal erbjöd den känsla och funktion vi vill ha i ett kök, konstaterar Björn.

Tillsammans med alla fint skräddade snickerier smälter det prefabricerade köket in fint med panel, stenskivor och den handtillverkade skafferidörren med överljus.

Hög sockel med skurkloss.

Hälsinglands bygg och inredningstraditioner

Genom hela projektet har besluten fått växa fram. Pia och Björn har haft ett starkt stöd i både praktiska och estetiska beslut i sin handplockade snickare från Johansson & Karlsson Bygg.

– Anders har alltid provat men sagt till när han tycker att någon av mina idéer inte fungerar. Då har vi resonerat oss fram till en ny lösning, det är ett samarbete som vi har uppskattat mycket, säger Pia.

Litteratur som stöd

Idéerna och de estetiska visionerna för renoveringen är det Pia som har stått för. Till sin hjälp har hon haft två böcker varav en hon kallar sin bibel, “Stora boken om byggnadsvård” av Göran Gudmundsson. En annan bok som funnits med som stöd är “Hälsinglands Inredningskultur” av Ingalill Nyström, Anneli Palmsköld & Johan Knutsson.

Lokala hantverkare

Genom hela projektet har Johansson & Karlsson Bygg anlitat lokala underentreprenörer och hantverkare som har en gedigen kunskap av att bygga och renovera just Hälsingegårdar. I ett renoveringsprojekt som innehåller både nya spismurar, läggning av kalksten, handgjorda dörrar med överljus, skräddarsydda spegelpaneler och så många andra exklusiva detaljer krävs det att man sätter rätt person för uppgiften.

Johansson & Karlsson Bygg vet precis vilka som besitter spetskompetenser och handplockar sina underentreprenörer för att uppnå den helhet och slutresultat som kunden förväntar sig.

Arvegods & lokalt hantverk

Som kronan på verket är Pia och Björns hem fyllt med vackert arvegods från deras egna släkter i Hälsingland tillsammans med nytt hantverk från Hälsingland. Det blir tillsammans 1800-talshus som fått tillbaka sin själ och kanske mer därtill.

 Galleri

Klicka för att se bilderna större.

Ska du renovera din Hälsingegård?

Kontakta oss på Johansson & Karlsson Bygg, vi hjälper dig!